Pancar Pişirme Sanatı.

Hayatta yapamadığım, eksikliğini hissettiğim tek şey, hiç birinize yemek tarifi verememek oldu. Evet, yıllar önce ben ilk kez mantı pişirmeye kalkıştığımda canım arkadaşım Elif, beni 5 dakikalığına mutfakta yalnız bırakmış ve ben çığlığı basmıştım..

-ELLLLİİİF BU KÖPÜRÜYOOOOOOO..!!!!!

Sonuçta, suyun kaynama noktası ve kaynamaya başlaması arasındaki ince çizgide ben yoktum. Kızartmalarla aram hiç olmadı çünkü sıçrayan yağdan korkardım. Annem pilav yapacağı zaman etrafa bir koku yayılırdı ki bunun tereyağı olduğunu sonradan öğrendim.. Ööh iğrenç, nefret ederim derken, kocam omleti bile tereyağsız yemediği için artık ben de alıştım.

Benim bildiğim yemekler arasında, actifry’da patates kızartması, actifry’da kabak tatlısı, düdüklü tencerede mercimek çorbası  ve pilav hem de tereyağlı. Bir de unutmadan, Fırında Dr. Oetker pizza. Ellerime sağlık. Afiyet olsun.

Bu arada çok ezmeyin beni şimdi el blender’ını kullanabiliyorum artık, level olarak o kadar ilerlemiş durumdayım! Tamam ya aç kalmıyoruz sonuçta, hemen mızırdanmayın. Fakat, bu aralar bağışıklık sistemine taktım kafayı. Bağışıklığı güçlendirsin diye kefir aldım ve devamlı içiyorum, içiriyorum. Bu sırada bir arkadaşım, kırmızı pancarın çok faydalı olduğunu ve mutlaka tüketilmesi gerektiğini söyleyince gittim bizim markete, baktım, kırmızı pancar, turp, kereviz, ve bilimum ne idüğü belirsiz olsa da, nimet diyip geçtiğimiz garip yiyeceklerden aldım aldım doldurdum! 2 tane de pancar aldım. Bunları soyup kaynatacağım.

 Hemen canım arkadaşım, sevgili aşçım, biricik şefim Elif’i aradım. Kendisi benim söylemek istediğimi konuşmama gerek kalmadan bile anlayacak bir şahsiyet olduğundan, hemen anlattı: kabuğunu soy, bir sarımsak at, bir tane de defne yaprağı at, düdüklüde haşla. İnanılmaz yararlı bir şey bayılacaksın.

 Hemen işe koyuldum, düdüklüyü patates haşlıyormuş gibi ayarladım. Bu sırada  batasıca fotoğraf çekme merakım dürtüverdi beni, o kadar güzel görünüyordu ki çıkardım fotoğraf çektim bir de utanmadan Instagram’a koydum…

2013-03-28 16.44.18Bu ne la?

Başlık olarakta şunu yazdım- Bu ne la? Hani kimse benim pancar haşladığıma inanmaz, şaka yapayım dedim, çok espritüelim ya ben. Neyse, düdüklünün işi bitti,  buharı çıktı, azıcık daha kalsın sıcak sıcak dedim. Aşçıyım ya bir de ben.

 Birkaç dakika sonra düdüklüyü  bir açtım ki, aaa o da ne…Benim Elif’te yediğim pancar kırmızıydı, bu pembe!!!

Hemen telefona sarıldııım! Elif cevap vermeyince, şeflerin şefi, hepimizin ilahı Sonnur Hanım’ı aradım.

 Saaaynuur, pancarların zamanı mı geçti yaaa???Pancar haşlıyodum ama  bana bozuk pancar vermişler galiba, kızım bu pancar pembe çıktııı!???

-Yok dışı mor gibi olmalıydı, sen pancar aldığına emin misin,??

-Ya heraldee Sonnur, aldığım reyonda pancar yazıyodu heralde! Acaba tam kaynamadı o yüzden mi oldu? Ya da bu pancar kelek mi??

 -Ay Mizyal ne keleği yaa!!! Sen biraz daha haşla bakalım belki de tam haşlanmadı.

 -İyi hadi bakayım bir kere daha koyim ben.

 ….15 dakika sonra….

 Pancarlar iyice beyazladı.

2013-03-28 17.30.49

Alo, Sonnur lan bunlar beyazladı iyice!!!!. İki annem’de akşam yemeğe gelecekler  ben napcam!!!!

 –Mizot, sen turp mu aldın acaba pancar diye.

 –O yanındaki reyondaydı ya, orda turp yazıyodu ondan almadım, pancar yazan yerden aldım.

-Tadına baksana kızım,

-Tattım, evet biraz turp gibi galiba. Ay bu turp sanırım Sonnur.!!!!!1 saattir turp haşlıyorum ya ben!!!Aman hayatımda pancar mı gördüm ben nebiliiim yaaaa!!!!

 –Konuşma, hemen at onları çöpe, turbu haşlamış bir de gelmiş ben nerden bileyim diyor! Git başka bir şeyler yap!

 

Hüzünlüydüm. Beceremedim. Bu arada Instagram’da yayınladığım fotoğrafı unutmuştum, bir bakayım dedim ve Seher Ablam, Adana’dan yayınımıza katılmış, fotoğrafın altına yorumu yapıştırmıştı.

Fotoğrafın altına yazdığım şeyi tekrar hatırlatıyorum, Bu Ne La?

Cevap: Suda yüzen Kara Turp, defne yaprağı ve sarımsak.

…Evet, cevap Instagram’da verilmişti, teşekkürler teknoloji, teşekkürler Seher Abla:)))))

 Bu arada, Elif aramalarıma dönmüş ve fotoğrafı görmüştü: Elif, benim pancar turp çıktı ya la… dedim hemen. O da cevabı yapıştırdı;

 İyi olmuş turp çıktığı ben sana ne dedim, bir tane defne koy, bir tane sarımsak at dedim, yine bol buldun hepsini attın di mi! Zaten pancar olsaydı, tadı bu kadar defne yaprağı ve sarımsakla  iğrenç olurdu:)

Teşekkürler dünya,

Zalımsın dünya.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir